Poüler Fava mezesi nasıl yapılır? En kolay ve lezzetli Fava tarifi
Türk mutfağının zengin ve çeşitli lezzetlerinden biri olan fava mezesi, özellikle Ege bölgesine ait bir lezzettir. Bu meze, ana malzemesi bakla olan bir ezme türüdür ve geleneksel olarak soğuk servis edilir. Fava mezesi, hem doyurucu bir lezzet sunması hem de sağlıklı besinler içermesi nedeniyle sofralarda sıkça yer bulur Fava mezesi yapımında temel olarak bakla kullanılır. Baklalar kaynatılarak ezilir ve ardından zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve baharatlar eklenerek lezzetlendirilir. Sonuç olarak ortaya çıkan kremamsı dokusu ve zengin aromasıyla fava mezesi, hem göz hem de damak zevkine hitap eder. Bakla, lif açısından zengin bir besindir ve sindirimi destekleyici etkisi vardır. Zeytinyağı ise sağlıklı yağ asitleri içerir ve antioksidanlarla doludur. Limon suyu ise C vitamini kaynağıdır ve fermente edilmiş bir besin olan fava mezesi, probiyotik özelliklere de sahip olabilir. Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan fava mezesi, mezeler arasında özel bir yere sahiptir. Hem sağlık açısından faydalı bileşenler barındırması hem de eşsiz lezzetiyle sofraları süslemesi, fava mezesini özel kılar. İşte Fava mezesinin yapılışı…
Fava mezesi tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru bakla veya beyaz börülce
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Pul biber (isteğe bağlı)
- Limon suyu
Yapılışı
- Kuru bakla veya beyaz börülceyi yıkayarak temizleyin ve bir gece önceden suya koyup ıslatın, böylece iyice şişmelerini sağlayın.
- Ertesi gün, baklaları süzün ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve baklaların yumuşayana kadar haşlanmasını sağlayın. Haşlama suyunu ilerleyen aşamalarda kullanmak üzere süzmeyin.
- Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Haşladığınız baklaları tavaya ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyerek karışımı birkaç dakika kadar kavurun.
- Tencerede kalan bakla haşlama suyunu ve biraz limon suyunu tavaya ekleyin. Karışımı blender veya çırpıcı ile püre haline getirin. Kıvamı isteğinize bağlı olarak ayarlayabilirsiniz, gerektiğinde su ekleyebilirsiniz.
- Elde ettiğiniz fava karışımını tekrar tencereye alın ve kısık ateşte ısıtarak karışımın ısınmasını sağlayın. Ancak kaynatmamaya dikkat edin, sadece ısınması yeterlidir.
- Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirin ve isterseniz taze maydanoz veya roka yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.