Tarımda Felaket Alarmı: FAO`nun Çağrısı
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve silahlı çatışmalarla güçlenen afetlerin dünya genelinde tarımı ve gıda güvenliğini nasıl etkilediğine dair önemli bir değerlendirme yayınladı.
Rapor, “Afetlerin Tarım ve Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkisi: Dirençliliğe Yatırım Yoluyla Kayıpların Önlenmesi ve Azaltılması” başlığı altında, çok sektörlü ve çok tehlikeli afet risk azaltma stratejilerinin tarım politikalarına entegre edilmesi gerekliliğine vurgu yapıyor.
Son 20 yılda yılda yaklaşık 400 olaya yükselen afetler, tarımsal gıda sistemlerini ciddi şekilde etkileyerek gıda güvenliğini tehlikeye sokuyor ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Rapor, son 30 yılda afetlerin tahmini olarak 3,8 trilyon ABD doları değerinde ürün ve hayvancılık üretiminin kaybına yol açtığını belirtiyor. Bu, yıllık küresel tarımsal GSYH’nin %5’ine denk geliyor.
Özellikle düşük gelirli ülkeler (%10-15) ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde (%7) tarımsal GSYH üzerinde büyük kayıplar yaşandığı raporda vurgulanıyor.
Raporda, afet risk faktörlerini anlayarak sistemik riskleri azaltmanın ve öngörülü önlemler almanın önemine dikkat çekiliyor. Örneğin, 2020-2021 yıllarında Afrika Boynuzu’nda yaşanan çöl çekirgesi salgınına karşı öngörülü ve önleyici eylemlerin dayanıklılığa yatırım yapmanın fayda-maliyet oranlarını olumlu yönde etkilediği belirtiliyor.
Raporda ayrıca şu hususlara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor:
-
- Afetlerin tarım üzerindeki etkilerine ilişkin veri ve bilgilerin iyileştirilmesi
-
- Politika ve karar alma süreçlerinde çok sektörlü ve çok tehlikeli afet riskini azaltma (DRR) yaklaşımlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması
-
- Tarımsal gıda sistemlerinde afet riskini azaltmak için dayanıklılığa yatırım yapmak.
Rapor, 13 Ekim 2023 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı öncesinde açıklandı.