Yerli ve Milli Çeşitler Hayvancılığa da Katkı Sağlıyor
Mısır Silajı ile Soya Silajının Birlikte Silolanmasıyla Elde Edilen Yüksek Protein İçerikli Kaliteli Kaba Yemin Kullanımının Yaygınlaştırılmasını amaçlayan “Protein ile Enerji Bir Arada Soya ve Mısır Silajı Projesi” Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Proje ile üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı hibesiyle verilen Silajlık Soya Yerli Çeşit Yeşilsoy ve Silajlık Mısır FAO 500-550 çeşitlerinin ekimi 2023 yılı başında Aliağa ilçesinde yapılmıştı. Projenin hasat ve tarla günü de yine Aliağa’da Proje faydalanıcılarından üretici Barış Taş’ın tarlasında gerçekleşti. Tarla gününe İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Proje hakkında konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin verimi yüksek Silajlık Soya Yem Bitkisinin tanıtılması amacıyla yola çıkılan proje ile yüksek protein oranına sahip kaba yem elde edildiğini ve Hayvancılığın en önemli girdilerinden kaba yem ihtiyacını karşılamada üreticilerin kendi yemini üretmelerinin önemine değindi. Şahin “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Bünyesinde Yürütülen Yenilik Yayım Projesi kapsamında İlçe Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Bakanlığımızca onaylanan Protein İle Enerji Bir Arada Soya ve Mısır Silajı Projesi 2023 yılında uygulamaya konulmuştur. Silajlık soya bitkisi için kullanılan tohumlar Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli çeşidimiz Yeşilsoy’dur. Bugün Aliağa Yukarı Şakran mahallemizde üretim yapan Barış Taş’ın tarlasındayız. Çiftçimize 50 kg Yeşilsoy çeşidi Silajlık Soya verilmiş ve 5 Dekar alanda ekimi yapılmıştır. Üreticimiz çeşidin veriminden ve alınan sonuçtan gayet memnun, bu başarılı sonucu diğer yetiştiricilerimize de aktararak çeşidin yaygınlaştırılmasını ve kaba yem ihtiyacı noktasında yetiştiricilerimizin maliyetini azaltmayı hedefliyoruz” dedi.