ChatGPT`nin Domates Hasat Eden Robotu

ChatGPT`nin Domates Hasat Eden Robotu

Yapay zeka gelişmeleri, TU Delft ve İsviçre teknik üniversitesi EPFL’deki araştırmacılara daha fazla derinlemesine araştırmalar için ilham verdi: Örneğin, ChatGPT’nin aynı zamanda bir robot tasarlayabileceği bir düşünce ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu tasarım sürecinin avantajları ve riskleri üzerine Nature Machine Intelligence dergisinde yayınladıkları bir makaleyle sonuçlarını paylaştılar.

İnsanlık için gelecekteki en büyük zorluklar nelerdir? TU Delft’ten Yardımcı Doçent Cosimo Della Santina ve doktora öğrencisi Francesco Stella ile EPFL’den Josie Hughes, ChatGPT’ye sordukları ilk sorunun yanıtını aradılar. Della Santina, “ChatGPT’nin sadece bir robot tasarlaması değil, gerçekten faydalı bir robot tasarlaması istedik” diyor. Sonunda, gıda tedarikini hedef olarak belirlediler ve ChatGPT ile etkileşim halinde olan domates hasat eden bir robot fikrini ortaya attılar.

Yararlı öneriler

Araştırmacılar, ChatGPT’nin tasarım kararlarının her aşamasını takip etti. Stella’ya göre, bu özellikle kavramsal aşamada büyük bir değer taşıdı. “ChatGPT, tasarımcının bilgisini diğer uzmanlık alanlarına genişletiyor. Örneğin, sohbet robotu bize otomatikleştirilecek en değerli mahsulün hangisi olduğunu öğretti.” Ayrıca, ChatGPT uygulama aşamasında da faydalı öneriler sunuyordu: “Domateslerin ezilmesini önlemek için kavrayıcıyı silikon veya kauçuktan yapın” veya “robotu çalıştırmanın en iyi yolu Dynamixel motorudur”. İnsanlar ve yapay zeka arasındaki bu işbirliği, domates hasadı yapabilen robotik bir kolun ortaya çıkmasına yol açtı.

ChatGPT olarak araştırmacılar

Araştırmacılar, işbirliği temelli tasarım sürecini olumlu ve zenginleştirici buldular. Stella, “Ancak, mühendisler olarak rolümüzün daha teknik görevleri yerine getirmeye yönelmeye başladığını fark ettik” diyor. Nature Machine Intelligence dergisinde, araştırmacılar ChatGPT ve Dil Modelleri (LLM) gibi büyük dil modelleriyle insanlar arasındaki işbirliğinin değişen derecelerini inceliyor. En aşırı senaryoda, yapay zeka robot tasarımında tüm girişleri sağlar ve insanlar körü körüne onu takip eder. Bu durumda, LLM araştırmacı ve mühendis gibi hareket ederken, insan tasarım hedeflerini belirleyen bir yönetici gibi hareket eder.

Yanıltma riski

Bu kadar aşırı bir senaryo, mevcut LLM’lerle henüz mümkün değildir. Asıl soru, bunun arzu edilip edilmediğidir. Della Santina’ya göre, “Aslında, LLM çıktısı doğrulanmadığında veya onaylanmadığında yanıltıcı olabilir. Yapay zeka botları, bir soruya “olası en iyi” yanıtı üretmek için tasarlanmıştır, bu yüzden robotik alanda yanlış bilgilendirme ve önyargı riski vardır,” diyor. LLM’lerle çalışmak, intihal, takip edilebilirlik ve fikri mülkiyet gibi diğer önemli konuları da gündeme getirir.

Della Santina, Stella ve Hughes, domates hasat robotu üzerindeki araştırmalarına devam edecekler. Ayrıca, LLM’ler üzerinde çalışarak yeni robotlar tasarlama konusundaki çalışmalarını sürdürüyorlar. Özellikle yapay zekanın kendi bedenlerini tasarlama yeteneklerini inceliyorlar. Stella, “Sonuç olarak, LLM’lerin robot geliştiricilerine, 21. yüzyılın zorluklarını aşmaları için gereken yaratıcılığı ve yeniliği sınırlamadan nasıl yardımcı olabileceği, alanımızın geleceği için açık bir sorudur.” şeklinde konuştu.

Abone ol ve son eklenen firmalar hakkında e-posta al

© 2018 Toptancılar Sitesi. Tüm Hakları Saklıdır.