Anasayfa Blog Tarım Haberleri Hangi ürünlerin geleceği, iklim değişikliği nedeniyle tehlikede?
Hangi ürünlerin geleceği, iklim değişikliği nedeniyle tehlikede?

Hangi ürünlerin geleceği, iklim değişikliği nedeniyle tehlikede?

Action Against Hunger (T. Açlıkla Mücadele) adlı sivil toplum kuruluşu, geride bıraktığımız 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, iklim değişikliğinin ürün verimi ve gıda güvencesini halihazırda etkilediğine ilişkin güçlenen görüş birliğine dikkat çekti.

İklim değişikliği tarımsal üretimi ve beslenmeyi nasıl etkileyecek?

Action Against Hunger adlı yardım kuruluşunda iletişim müdür yardımcısı Judith Escribano, “Her ürün farklı derecede risk altında. Ürün verimini etkileyen tek unsur hava durumu değil” dedi.

İklim ısınıp değiştikçe, bitki zararlıları ve hastalıkları daha geniş bir alana yayılıyor. Bu da tarıma başka bir belirsizlik ekliyor. Artan sıcaklıklar, böceklerin ya da küflerin açık havada ya da korunaklı ancak soğutulmamış alanlarda depolanan mahsullere zarar verme olasılığını artırdığından, gıdaların muhafazası zorlaşabilir.

Araştırmacılar, ısınan iklim nedeniyle genel mahsul veriminin düşeceği konusunda uyarırken, ilginç bir şekilde değişen yağış modelleri ve şiddetli hava koşulları bazı ürünlerin veriminin artmasına neden olabilir.

İklim krizinin aynı zamanda besin maddelerinin bulunabilirliğini ve gıda kalitesini azaltarak yetersiz beslenmeyi arttırması ve fiyatları yükseltmesi beklenmektedir.

İklim değişikliğinin tehdit ettiği 8 tarımsal ürün

Action Against Hunger internet sitesinde iklim değişikliğinin tehdidiyle karşı karşıya olan 8 tarımsal ürünü şu şekilde sıraladı…

Mısır

Mısırın küresel üretimi, sıcaklık değişimleri ve azalan, güvenilmez yağışlar nedeniyle 2050 yılına kadar büyük bir azalma gösterecek. ABD ve Brezilya gibi tüm önemli yetiştirme alanları bu değişimden etkilenecek.

Buğday

Avrupa ve Kuzey Amerika gibi daha serin bölgelerde buğday üretiminde, yağışların izin verdiği ölçüde %5’ten fazla verim artışı görülebilir. Ancak Hindistan, Orta Amerika ve Afrika gibi daha hassas bölgelerde verim %3 veya daha fazla düşebilir.

Pirinç

Pirinç; 3,5 milyardan fazla insanın günlük kalorilerinin %20’sini veya daha fazlasını sağlar. Sıcaklıkların 1,5 santigrat derece artması halinde pirinç verimi küresel olarak %5,5’ten fazla düşebilir. Bazı tahminler verimin 2050 yılına kadar %11 düşebileceğini öngörüyor.

Soya

Araştırmacılar soya fasulyesi bitkilerinin havadaki daha yüksek karbon dioksit konsantrasyonlarına olumlu tepki verdiğini bulduklarından, iklim değişikliğinin soya fasulyesi verimi üzerindeki etkileri karışık. Çiftçiler buğday gibi diğer ürünlerden vazgeçerse veya daha önce ormanlık olan arazilere doğru yayılırsa soya fasulyesi verimi artabilir. Verim kısa vadede artsa bile, çoğu bilim insanı bu yüzyılın ilerleyen dönemlerinde ısı ve su stresinin yoğunlaşmasıyla verimin düşeceğini öngörüyor.

Patates

2050 yılına kadar küresel patates üretimi %9’a varan oranda azalabilir. Patateslerin büyümek için sürekli su kaynağına ihtiyaç duyması nedeniyle, patates üretimi için uygun alanlar azalacak.

Hangi ürünlerin geleceği, iklim değişikliği nedeniyle tehlikede? 1 – 1698512420 373 Hangi urunlerin gelecegi iklim degisikligi nedeniyle tehlikede Gida Hatti

Muz ve plantain

Bu benzer ürünler tropik bölgelerde nakit getiren ürün veya yerel gıda kaynağı olarak yetiştirilir. Araştırmacılar, son 20 yılda artan sıcaklıklar nedeniyle muz üretiminin %43 oranında düştüğünü tespit etti. Popüler muz çeşitleri de daha sıcak havalarda daha hızlı ve daha fazla yayılabilen siyah yaprak çizgisi gibi hastalıkların tehdidi altında.

Kakao

Çikolataya olan talep artıyor, ancak kakao üretiminin buna ayak uydurması pek mümkün görünmüyor. Kakao çekirdekleri sadece çok özel koşullarda iyi yetişiyor. Batı Afrika’daki Fildişi Sahili ve Gana, dünya kakao üretiminin yarısından sorumlu ve bölgede halihazırda düzensiz yağışlar ve sıcak rüzgarlar yaşanıyor.

Kahve

Kahve, ailelerine gıda ve erzak almak için bu ürünün sağladığı geliri kullanan birçok küçük çiftçi için değerli bir ihraç ürünü. İklim değişikliği nedeniyle tüm bunlar risk altında olabilir. Afrika’nın en büyük kahve üreticisi olan Etiyopya, 2030 yılına kadar kahve veriminin %25’ini kaybedebilir.

Abone ol ve son eklenen firmalar hakkında e-posta al

© 2018 Toptancılar Sitesi. Tüm Hakları Saklıdır.