16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün 2023 yılı temasında “su” vurgusu!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün ( FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor.
Dünya Gıda Günü aslında, 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluşunu kutlamak amacıyla düzenleniyor. Tüm dünyada 150’den fazla ülke bu kutlamaya iştirak ediyor.
Dünyadaki açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak misyonu ile çalışan FAO, bu özel günü kutlamaya herkesi davet ediyor. Her yıl BM’nin belirlediği temalar ile iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi, günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen besin yetersizliğine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
2023 yılı Dünya Gıda Günü teması: “Su hayattır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın”
Dünya Gıda Günü’nün (WFD) bu yılki teması “Su hayattır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın” olarak belirlendi. Ortaya konan kampanya hükümetleri, özel sektörü, üniversiteleri, sivil toplumu ve gençler de dahil olmak üzere tüm sektörleri daha az suyla daha fazla gıda ve diğer temel tarım ürünlerini üretmenin yollarını araştırmaya, aynı zamanda toprak ve su sistemlerini restore etmeye ve suya eşit erişimi sağlamaya ve kimseyi geride bırakmamaya çağırıyor.
Su, Dünya’daki yaşam için vazgeçilmezdir. Dünya yüzeyinin büyük bir kısmını kaplar, vücudumuzun %50’sinden fazlasını oluşturur, gıdalarımızı üretmemizi sağlar ve geçim kaynaklarını destekler. Ancak bu değerli kaynak sonsuz değil. Artık onu hafife almaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Ne yediğimiz ve bu gıdanın nasıl üretildiği suyu etkilemektedir…
FAO, “birlikte gıda için su eylemi yapabilir ve değişimi sağlayabiliriz” diyerek paydaşları davet ediyor…
Aşağıdan, 2023 yılı Dünya Gıda Günü için hazırlanan videoyu izleyebilirsiniz.
Dünya Gıda Günü temasına ilişkin çarpıcı veriler
FAO, belirlenen tema çerçevesinde kamuoyunun dikkatini çekmek için bazı bilgiler paylaştı.
- Her yıl tüketicilere sunulan tüm gıdanın %17’sine tekabül eden 1 milyon ton gıda, israf ediliyor. Gıda israfının anında su gibi önemli kaynaklar da israf edilmiş oluyor.
- Tükettiğimiz gıdaların %95’i karada üretiliyor ve üretimi toprak ve suyla başlıyor.
- Tarım, dünya genelindeki tatlı su kullanımının %72’sinden sorumlu. Tatlı suyun %16’sı sanayide, %12’si ise belediyeler tarafından haneler ve hizmetler için kullanılıyor.
- Dünyada su stresi çeken ülkelerde 2,4 milyar insan yaşıyor. Dünya nüfusunun %10’u ise, ileri düzeyde ve kritik su stresi koşullarının söz konusu olduğu ülkelerde yaşıyor.
- Tarıma yönelik küresel su talebinin 2050 itibariyle %35 artacağı öngörülüyor.
- Dünyadaki atık suların %80’i, işlenmeden çevreye bırakılıyor.
- 2001 – 2018 yılları arasındaki felaketlerin %74’ü, suyla ilişkiliydi. Bu felaketler 700 milyar dolarlık ekonomik hasara neden oldu.
- 2000 yılından bu yana selle ilişkili felaketler %134 arttı. Kuraklık süresi ve sayısı ise %29 arttı.
- Tüm ekosistemler arasında biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu yerler olan bataklıklar, ormanlara kıyasla 3 kat hızlı kayboluyor. Bu alanların %85’i son 300 yılda kaybedildi.
- Küresel ısınmanın 2 santigrat dereceye kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlanması, su kaynaklarını olumlu etkileyecek ve iklim değişikliğinin tetiklediği su stresini azaltacak.
- Dünya genelinde 600 milyon insan kısmen de olsa, yaşamak için su sistemlerine ihtiyaç duyuyor.
Buraya tıklayarak FAO için 2023 Dünya Gıda Günü’ne yönelik hazırlanan broşürü inceleyebilirsiniz.
16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, suyun hayati önemini ve sürdürülebilir kullanımının gerekliliğini hatırlayalım.
?? Birlikte gıda için su eylemini gerçekleştirebilir ve değişimin öncüsü olabiliriz.
Su hayattır, su gıda demektir!#DünyaGıdaGünü2023 #WFD2023 @FAO pic.twitter.com/iZRKoiO2Sc
— FAO Türkiye (@faoturkiye) October 9, 2023
2023 Dünya Gıda Günü etkinlikleri
Türkiye’deki Dünya Gıda Günü ana etkinliği FAO tarafından, TGDF ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle düzenleniyor. Etkinlikte su verimliliğine katkıda bulunanlara Dünya Gıda Günü Plaketleri takdim edilecek. Konuşmacılar arasında FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Su Yönetimi Genel Müdürü, Tarım Reformu Genel Müdürü ve Türkiye’nin gıda sektöründen diğer etkili kişiler yer alıyor.
Öte yandan TMMOB adına Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın ortaklaşa düzenlediği TMMOB Dünya Gıda Günü 2023 Sempozyumu 15 Ekim 2023 Pazar günü İMO Ankara Kongre ve Kültür Merkezinde (Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara) gerçekleştirilecek.