Konserve balıktan zehirlenen 1 kişi, yaşamını yitirdi!
Fransa’nın Bordeaux kentinde Tchin Tchin Wine Bar adlı bir restoranda yemek yiyen müşteriler, Botulizm nedeniyle zehirlendi.
Zehirlenenler arasında bölgeye tatil için gelmiş olan Yunan bir kadının yaşamını yitirdiği, Fransız sağlık otoriteleri tarafından açıklandı. Yemeği yedikten yalnızca saatler sonra yaşamını yitiren kadının babası ve eşi de ciddi şekilde hastalanarak hastaneye yatırıldı.
7 kişi yoğun bakımda, 5 kişi solunum desteği alıyor
Aynı zamanda, restoranda yemek yiyen en az 10 kişinin daha zehirlendiği ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Hastanede görevli doktorlar tarafından yapılan açıklamada, hastaların durumunun kritik olduğu, hastaneye kaldırılanlardan 7’sinin yoğun bakım ünitesinde olduğu, 5 kişiye ise solunum desteği verildiği bildirildi.
Fransız yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Tüm vakalar 4 Eylül Pazartesi – 10 Eylül 2023 Pazar tarihleri arasında Bordeaux’daki aynı yerde kaydedildi. Hastalananların tamamı restoran sahibi tarafından yapılan kavanozlardaki sardalyaları tüketti” ifadeleri kullanıldı.
Yetkililer aynı restoranda yemek yiyen ve bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal, bulanık görme, ağız kuruluğu ve felç gibi belirtiler yaşayan herkesi derhal tıbbi yardım almaya çağırdı.
Yoğun bakım ünitesinde görevli doktor Benjamin Clouzeau, “Hastaneye yatırılan tüm hastalara antitoksin tedavisi uygulandı” dedi, bu tedavide bakteri yok edilmediği, yalnızca daha fazla yayılması engellendiği için hastalanan kişilerin iki hafta kadar acı çekebileceğini belirtti.
Yerel Sud-Ouest gazetesinin aktardığına göre restoran sahibi, sardalya içeren kavanozlardan bazılarını, açıldığında kaplardan gelen “yoğun koku” nedeniyle attığını, ancak diğerlerinin “iyi durumda göründüğünü ve müşterilere servis edildiğini” söyledi.”
Restoran Çarşamba günü kapatıldı ve yetkililer kalan sardalyalara daha ileri testler için el koydu. Daha önce hiç hijyen sorunu yaşamamış olan işletmenin baştan aşağı temizleneceği ifade edildi.
Botulizm nedir? Nasıl ölümcül olabiliyor?
Botulizm, Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği toksinlerin neden olduğu felce neden olan bir hastalıktır. Bu bakteri, aynı bakteri türünün sporlarından, konserve gibi oksijensiz ortamlarda büyür. Söz konusu tehlike nedeniyle özellikle şişme yapan konserveler asla tüketilmemelidir.
Konserve hazırlanırken gıda güvenliği tedbirlerinin alınmamış, konservenin uygun olmayan yöntemlerle hazırlanmış olması botulizm riskine neden olmaktadır.
Hafif Botulizm vakalarında bulanık veya çift görme, konuşma güçlüğü, bulantı veya ishal gibi belirtiler görülebilir. Daha ciddi zehirlenmelerde kişi nefes alma güçlüğü yaşayabilir. Vakaların %5-10’u ölüm ile sonuçlanmaktadır.