Lavanta balı marka haline gelecek
Ülkemizde lavantanın en çok yetiştirildiği Kuyucak köyünde geçtiğimiz hafta başlayan “Lavanta Festivali” Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği organizesi ile düzenlenen lavanta balı çalıştayı ile bilimsel bir boyuta taşındı.
Kuyucak köyünde düzenlenen törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Keçiborlu Kaymakamı Tahsin Aksu, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ziya Şahin, kurum müdürleri, akademisyenler ve yetiştirticiler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu arının bitkinin verimliliğini arttırdığını kaydederek, kendilerine verdiği destekten dolayı Vali Baruş’a teşekkür ederken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin hedeflerinin lavanta balında bir marka ortaya koymak olduğunu belirtti.
Lavanta üretiminde Isparta’nın yüzde 21’lik bir oranla ülkemizde lider olduğunu kaydeden Vali Aydın Baruş, il genelinde son yıllarda yapılan çalışmalar ile ormanlık alanlara 250 bin adet lavanta fidesinin dikildiğini kaydederek, Isparta’nın lavanta balı üretiminde pilot il olacağını söyledi.
Konuşmaların ardından ülkemizdeki farklı üniversitelerde ve enstitülerde lavanta ve arıcılık üzerine çalışma yapan akademisyenler lavanta ve bal ile ilgili çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar.