Günde sadece 4 ceviz ile…
Günlük olarak bir avuç ceviz yemek (genellikle yaklaşık 4 adet ceviz) sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir. İşte günlük 4 cevizin bazı olası faydaları…
Kalp sağlığı
Ceviz, omega-3 yağ asidi türevi olan alfa-linolenik asit (ALA) içeren tek kuruyemiş olarak öne çıkıyor. Bu yağ asidi, kalp sağlığı ile olumlu bir ilişkilendirme taşıdığı için uzmanlar cevizin hastalık risklerini azaltabileceğini düşünmektedir.
Zayıflamaya yardımcı
Ayrıca, cevizin düzenli olarak beslenme programına eklenmesi kilo verme sürecine de yardımcı olabilir. Omega-3 içeriği yanı sıra yüksek protein ve lif içeriği ile ceviz, tokluk hissini artırabilir ve aşırı yeme isteğini azaltabilir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek de kilo verme sürecini kolaylaştırabilir.
İyi kolesterolü artırıyor
Ceviz, doymamış yağlar açısından zengin bir kaynak olarak bilinir ve vücuda doygunluk hissi sağlayabilir. Ayrıca, iyi kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) seviyelerini artırarak kalp sağlığını iyileştirebilir. Bu nedenle ceviz, dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketildiğinde sağlık açısından faydalı olabilir.
Atıştırmalık için iyi bir alternatif
Ceviz gibi atıştırmalıklar, cips veya şekerli atıştırmalıklar yerine tercih edebileceğiniz sağlıklı bir alternatiftir. Bu besinler sadece ihtiyacınız olan bir şeyler atıştırmak için değil, aynı zamanda vücudunuzun gereksinim duyduğu besin maddelerini almanızı sağlar.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Ceviz, içerdiği omega-3 yağ asitleri ve E vitamini ile bağışıklık sistemini çift etkili bir şekilde güçlendirebilir. Özellikle sonbahar aylarında tüketilmesi önerilen taze ceviz, balık tüketmeyen bireyler ve vejetaryenler için omega-3 ve protein ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir kaynaktır.
İltihaplanmayı azaltıyor
Cevizde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler, vücuttaki iltihaplanmanın etkilerini azaltabilir. Bu, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve kansere karşı güçlü bir koruma sağlayabilir.
ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve İspanya’da gerçekleştirilen araştırmalar, günde 2-3 ceviz tüketmenin kolesterolü düşürebileceğini ve koroner kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Enerji veriyor
Ceviz, magnezyum, bakır, fosfor ve B vitaminleri gibi önemli mineraller ve vitaminleri içermektedir. Bu besin maddeleri, kemik sağlığını destekler, enerji üretimine katkı sağlar ve genel sağlığı iyileştirir.
Beyin sağlığını destekliyor
Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından zengin bir kaynaktır. Bu nedenle, düzenli olarak ceviz tüketmek, zihinsel keskinliği artırabilir ve beyin sağlığını destekleyebilir.
Yüksek tansiyonu önlüyor
Araştırmalar, ceviz tüketenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin yüksek tansiyona sahip olmadığını, ceviz tüketmeyenlerin ise yüzde 22’sinin yüksek tansiyona sahip olduğunu göstermektedir.