Bitkisel et ikamelerine B12 eklemek mümkün mü?
Bitkisel bazlı et ürünlerinin besin içeriğine dikkat çekenler, hayvansal ürünler haricinde bulmanın zor olduğu birçok besin maddesi olduğunu, bunlardan birinin de B12 olduğunu ifade ediyor.
Öte yandan bitkisel bazlı et ürünlerinde B12 bulunması mümkün. Bazı üreticiler ürünlerinde buna yer verdiğini öne sürüyor.
Peki bu konunun aslı ne? Gelin yakından bakalım…
B12 Vitamini sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası. B12 eksikliği; yorgunluk, görme sorunları, kas güçsüzlüğü ve hatta hafif depresyon gibi psikolojik sorunların yer aldığı anemiye neden olabilir.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre B12 et, yumurta ve süt ürünlerinin yanı sıra güçlendirilmiş tahıllar ve güçlendirilmiş besin mayasında bulunur. Yalnızca hayvansal ürünlerde bulunmaz, ancak büyük bir kısmı hayvansal ürünlerde bulunur.
Bu durum bitki bazlı et üreticileri için bir zorluk teşkil ediyor. Ürünlerinin tüketiciye B12 içermesini sağlamak ve bitki sel ürünlere bir diyetin, bu besin maddesinden yoksun olma potansiyeline sahip olduğu için, bazılarının daha önce açıklanan semptomları yaşamasına neden olabileceği suçlamalarından kaçınabilirler mi?
Bitki bazlı etler ve B12
Bazı bitki bazlı et şirketleri ürünlerinde B12 kullanıyor. Örneğin, bitkisel bazlı döner ürünleriyle tanınan JBS’nin sahibi olduğu Vivera, bu vitamini ürünlerine ekliyor.
Vivera’nın pazarlama direktörü Karin Lowik FoodNavigator’a verdiği demeçte, “B12’yi ürünlerimize ön karışım olarak ekliyoruz. Bu şekilde ürettiğimiz tüm ürünlere eşit olarak dağıldığından emin oluyoruz” diye konuştu.
Ancak, aşırı dozu kısıtlayan düzenlemeler nedeniyle, şirket et eşdeğeri üründe bulunan B12 seviyesini tam olarak tutturamıyor. Lowik açıklamasında, “ Vitamin eklenmesine ilişkin yönetmelik çok katı. Ekleme için üst limitler var, bu nedenle ürünlerimizin yüksek tüketimi durumunda ortaya çıkabilecek aşırı dozdan kaçınılıyor” dedi.
Bazı tüketiciler B12 takviyesi de alıyor, bu da bitki bazlı etteki B12 ile birleştiğinde sorun teşkil edebilir. Özellikle de vegan beslenen pek çok kişi zaten B12 takviyesi aldığından, et ikamelerinde çok yüksek bir içeriğe sahip olmak istenmez.
Vegan burger ve vegan kızarmış balık filetosu gibi bitki bazlı ürünler satan Hollanda merkezli Bobeldijk de B12 kullanıyor. Bobeldijk proje yöneticisi Linda Klock FoodNavigator’a verdiği demeçte, “B12 vitamini, demir ve çinko içeren bir vitamin ön karışımı kullanıyoruz ve bunu ürünlerimize porsiyonun belirli bir yüzdesinde ekliyoruz, böylece tüketiciler günlük önerilen alımlarının doğru miktarını (%15) alacak” dedi.
B12 vejetaryenler ve veganlar için neden önemli?
Bitki bazlı et üreticileri olmalarına rağmen, hem Vivera’dan Lowik hem de Bobeldijk’ten Klock, B12’nin beslenmedeki önemi konusunda kararlıydı.
Klock, “Vejetaryenler çoğu zaman yoğurt, süt, peynir ya da yumurta gibi B12 vitamini içeren bazı hayvansal ürünleri yemeye devam eder. Veganlar bu ürünleri de tüketmiyor. Bu nedenle yeterli miktarda B12 vitamini almak için, takviye almaları veya B12 vitamini eklenmiş ürünler kullanmaları önerilir. B12 vitamini eksikliği istenmeyen sonuçlar doğurabilir. B12 vitamini, kurutulmuş deniz yosunu ve algler gibi bitkisel ürünlerde de bulunur. Ancak bunun büyük bir kısmı aktif olmayan ve vücut tarafından düzgün bir şekilde emilmeyen türde bir B12’dir” dedi.