Suşi yemek ne kadar güvenli?
Suşi, genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi malzemelerin eşlik ettiği, ağırlıklı olarak pirinçten oluşan bir Japon yemeğidir. Özelde suşi, genel olaraksa çiğ balık veya çiğ et ürünü tüketmek, ülkemizin yemek kültürüne oldukça uzak. Ancak küreselleşen dünyada suşi, ülkemizde de belli bir tüketici kitlesi yakalamış durumda. Peki suşi ile birlikte çiğ balık yemek ne kadar güvenli?
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (NTNU) bir araştırmacı, Asya kökenli bu yemeğin güvenliği üzerine bir çalışma yürüttü.
“Suşi, toplum sağlığı açısından tehlike barındırıyor”
NTNU’da Biyoteknoloji ve Gıda Bilimi Bölümü’nde doktora yapan araştırmacı Hyejeong Lee, “Suşi Norveç’te ve dünyanın birçok ülkesinde tüketiliyor. Birçok insan lezzetli bir şeyler yemek istediğinde sashimi ve diğer çiğ balıkları tercih ediyor. Burada genel bir kural olarak Norveç’te bu tür yiyecekleri yemenin tamamen güvenli olduğunu vurgulamak önemli. Ancak suşi her ne kadar lezzetli olsa da, hem bireyler hem de toplumun geneli için sağlık açısından tehlike arz etmektedir” diye konuştu.
Lee’ye göre suşi, sashimi ve soğuk tütsülenmiş balık ürünlerindeki bakteriler, bu tür yiyecekleri sık sık yiyen insanlar, özellikle de bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, çocuklar ve yaşlılar için risk oluşturma potansiyeli taşıyor.
Lee çalışmasında, kapsamlı bir işlemden geçmeyen deniz ürünlerindeki farklı Aeromonas bakteri türlerini araştırdı. Lee’ye göre, ısıl işlem veya diğer antibakteriyel yöntemler kullanılmadığında, bakteri seviyelerinin yüksek olma riski keskin bir şekilde artıyor.
Araştırmada, deniz ürünlerindeki Aeromonas bakteri türlerinin ürünün bozulmasında ve insanların hasta olmasındaki rolü hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladığını aktaran Lee, çiğ deniz ürünlerinin antibiyotiğe dirençli bakterileri yayıp yayamayacağını da incelediklerini ifade etti.
Araştırmacılar, Listeria monocytogenes adlı bakterinin çiğ veya hafif işlenmiş deniz ürünleriyle ilgili en iyi bilinen patojenik bakteri olduğunu tespit ederken, Aeromonas’ın bu tür ürünlerdeki yaygınlığının bilim insanlarını bir süredir endişelendirdiğini söyledi.
Suşi birçok kişi için tercih edilen bir mutfak seçeneği. Bununla birlikte yapılan yeni araştırma, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, çocuklar ve yaşlılar için potansiyel sağlık riskleri taşıyabileceğini belirtiyor.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar Frontiers in Microbiology dergisinde yayınlandı.