Yulaf sütü ve bira, aynı tesiste üretilebilir mi?
Bir bira fabrikası sadece bira üretimi için değil aynı zamanda yulaf sütü üretimi için de kullanılabiliyor. Yeni Zelanda merkezli bir fason üretici olan Free Flow, proses teknolojisi tarafında Krones ve Steinecker firmalarının sayesinde tam olarak bunu yapmayı planlıyor.
Bitkisel içeceklerin yükseliği
Günümüzde, bitkisel bazlı içecek tüketimi artış eğiliminde. Soya, yulaf, badem veya hindistan cevizi bazlı içecekler artık süpermarket raflarında kalıcı hale geldi. Bu gelişmenin birçok nedeni var. Bazı tüketiciler intoleransları nedeniyle bitki bazlı süt alternatiflerine yönelirken, diğerleri diyetlerinde hayvansal ürünler olmadan daha sürdürülebilir bir şekilde yaşamak istiyor.
Veriler bu eğilimin devam edeceğini gösteriyor. Bu yıl, yani 2023’te, küresel bitki bazlı içecek sektörünün 19,7 milyar dolara ulaşarak 2017’nin iki katına çıkması bekleniyor.
Bitki bazlı içeceklerin, özellikle de yulaf sütünün popülerliği Yeni Zelanda’da da artıyor. Şimdiye kadar, oradaki perakendeciler büyük ölçüde süt alternatiflerini ithal etmek durumundaydı. Free Flow ve müşterisi olan yulaf sütü üreticisi Otis tam da bu noktada devreye girdi.
foodnavigator.com’da yayınlanan bir habere göre, Otis Yulaf Sütü’nün kurucuları Tim Ryan ve Chris Wilke, “Süt üretiminde çok iyi olan bir ülkede, insanlar ve doğa için olumlu değişim sağlayan, bitki bazlı bir devrim başlatmayı misyon edindik” diye konuştu.
Kurucular Free Flow’dan destek aldı. Şirket başlangıçta portföyüne yalnızca biracılık bölümünü eklemeyi planlıyordu, ancak bu süreçte süt ürünleri alternatiflerinin potansiyelini fark etti. Bir Free Flow müşterisi olarak Otis şu anda ilk “Made in New Zealand” yulaf sütü üzerinde çalışıyor.
Yulaf sütü şua anda hala İsveç’te fason olarak üretiliyor. Otis’in bu süreçte kullandığı yulaf Yeni Zelanda’dan geliyor ve %100 organik olarak yetiştiriliyor. Nakliyeden kaynaklanan emisyonlar dengeleniyor.
Yulaf sütü yapmak için, bira teknolojisinin kullanılması
Yulaf sütü üretmenin üç farklı yolu var:
- Hazır yulaf bazının karıştırılması
- Hazır yulaf unu kullanımı
- Tam yulaf taneleri veya yulaf ezmesi kullanımı
Üç üretim seçeneğini inceledikten sonra, Free Flow sadece tam tahıl veya yulaf ezmesi kullanmayı tercih etti. Bu tercih bir dizi avantaj sunuyor:
- Üretim sırasında gerekli olan hidroliz nedeniyle, ürün özellikleri ve dolayısıyla tadı da ayrıntılı olarak ayarlanabilir
- Tam tahıl kullanımı en yüksek enerji verimliliğine sahiptir
- Üretim maliyetleri uzun vadede daha düşüktür
- Firma karar verme aşamasında tercihini Krones ve Steinecker firmalarından yana kullandı. Firmanın verdiği siparişte Steinecker tarafından üretilen bir CombiCube bira fabrikası var var. Bu fabrikada sadece bira değil, yakın gelecekte yulaf sütü de üretilecek.
Bir dekantörün yanı sıra şartlandırma ve karıştırma tankları gibi ilave aşağı yönlü makineler, Free Flow’un yeni bira fabrikasını hem bira hem de yulaf sütü ve hatta belki de gelecekte viski ve diğer tahıl bazlı alkollü içkiler üretmek için kullanmasına olanak tanıyacak.
Daha fazla bilgi için Krones’in web sitesini ziyaret edebilirsiniz. (krones.com)