Yiyeceklerde bulunan gizli tuzlara dikkat! En fazla 5 gram…
Genel olarak, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, tuzun tamamen diyetinizden çıkarılmasına gerek yoktur. Ancak uzmanlar sofra tuzu yerine kaya tuzu, Himalaya tuzu veya deniz tuzu gibi daha doğal seçenekleri kullanmanızı önerirler. Günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmesi, vücutta sodyum birikmesine neden olabilir ve fazla sıvı tutulmasına yol açabilir.
Gizli tuza dikkat
Ülkemizde günlük olarak tüketilen tuz miktarı genellikle gerekliliğin üç katına kadar çıkabiliyor, yani normalde tüketilmesi gereken 5-6 gram yerine 14-18 gram kadar tuz tüketiliyor. Bu fazla tuz tüketimi, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Çocuklar için tuz tüketimi konusunda da bazı öneriler bulunuyor. Uzmanlara göre, bebekler 1 yaşına kadar ekstra tuza ihtiyaç duymazlar. 6 aya kadar olan bebekler anne sütünden ihtiyaçları olan tuzu alabilirler. 1 yaşını geçen bebekler için ise iyot eksikliğini önlemek amacıyla az miktarda iyotlu tuz kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü, 2-15 yaş arasındaki çocukların günlük tuz tüketimini 3-4 gram olarak önermektedir.
Gizli tuz kaynaklarına gelince, ülkemizde turşu, zeytin, işlenmiş et ürünleri gibi gıdalarda tuz miktarı genellikle yüksektir. Aynı zamanda ekmek, salça, sucuk, sosis, patates cipsi, hazır çorbalar, hazır ayranlar, bisküviler, pastalar, hazır soslar ve kavrulmuş kuruyemişler gibi gıdalarda da gizli tuz bulunabilir.
Fazla tuz tüketimi, yüksek tansiyonun yanı sıra ödem ve şişmanlık gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini artırabilir.
Tuz türleri arasında ise içerdikleri sodyum klorür miktarı açısından farklılık göstermezler. Bu nedenle, hangi tuzun kullanılacağının pek bir önemi yoktur. Önemli olan, günlük tuz alımınızı kontrol etmek ve mümkünse tuz tüketimini sınırlamaktır.