Salep neye iyi gelir, faydaları nelerdir?
Osmanlı döneminden günümüze gelen bir lezzet olan salep, özellikle kış aylarında popüler bir içecektir. Salep tozu, orkide bitkisinin köklerinden elde edilir ve Osmanlı İmparatorluğu’nda “Osmanlı’nın lattesi” olarak anılan bu içecek, tatlı bir içecek olmasının yanı sıra bazı sağlık faydaları da sunar. İşte salebin sağlığa etkileri…
Salep nelere iyi gelir?
Salep, düşük kalorili bir içecektir ve aşırı tüketilmediği sürece kilo alımına yol açmaz. Bu içecek, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Salep, bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sistemini düzenler.
Dünyada çoğu insanın en fazla yakalandığı hastalık türlerinden biri olan kalp ve damar rahatsızlıkları oldukça ciddi bir problem. Salep tüketimi de kalp sağlığını destekleyen içecekler arasında yer alır. Salep, kalp rahatsızlıklarının önüne geçebilir ve kolesterolü dengeleyerek kalp sağlığına katkı sağlayabilir.
Östrojen hormonuna benzer etkilere sahip olan salep, özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için faydalı bir içecek olabilir. Hormonal dengenin dalgalandığı bu dönemde, salep tüketimi daha sağlıklı bir vücut sistemi sağlayabilir.
Salep, A, C, B vitaminleri gibi bir dizi vitamin açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarının olası riskinden korur ve cilt sağlığını ve sinir sistemi için iyileştirici etkilere sahiptir.
Salep nasıl yapılır?
Salep yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
– 500 ml süt
– 1 tatlı kaşığı toz salep
– 1 yemek kaşığı toz şeker
– Tarçın (isteğe bağlı)
Salep yapımı:
1. Hazırladığınız sütü bir tencereye boşaltın ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın.
2. Bu sırada salep tozu ve şekeri farklı bir kapta karıştırın.
3. Hazırladığınız karışımı sütün içine ekleyin ve karıştırın.
4. Karışım kaynamaya başladığında ocaktan alın ve üzerine tarçın serpip afiyetle tüketin.
Salep tüketirken şeker eklenen miktarı kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Aşırı şeker tüketiminden kaçınmalısınız, çünkü bu kalori değerini artırabilir. Ayrıca salep, şeker, krema veya çikolata gibi eklemelerle kalori değerini artırabilir, bu yüzden tüketimde aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.