Beyaz una taş çıkartacak ‘muz unu’ nedir? Muz ununun faydaları nelerdir?
Jamaika, Haiti ve Batı Afrika yemeklerinde sıkça kullanılan muz unu, dünya çapında artan kullanımı ile sağlık açısından birçok fayda ve çok yönlülüğüyle öne çıkıyor.
Muz unu ve faydaları
Muz unu elde etmek için olgunlaşmamış yeşil muzlar ya pişirilir ya da kurutulur ve daha sonra öğütülür. Bu süreçte muz, henüz olgunlaşmadığından glikozla dolu değildir, bu da unun şeker içeriğinin düşük olmasına neden olur.
Muzlar dirençli nişasta ile dolu harika bir prebiyotik kaynağıdır. Bu sayede probiyotikler bağırsaktaki iyi bakterilerin yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca muz ununda sindirilemeyen lifler bulunur ki bu sindirime destek olabilir.
Muz, zengin prebiyotik içeriğinin yanı sıra bol miktarda potasyum içerir. Bu durum kalp sağlığına ve kan basıncına yardımcı olurken, aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyen çinko ile de doludur.
Potansiyel bir fayda ise kilo kaybına yardımcı olabilme özelliğidir. Muz unundaki nişasta, vücudun enerjiye dönüştürmek için daha fazla çaba harcamasını gerektirir, böylece daha fazla kalori yakılır. Aynı zamanda sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini uzatır. Bunun yanı sıra kan şekerinin stabilizasyonu, iştahı bastırabilir.
Muz unuyla yemek yaparken nişasta oranının yüksek olduğunu unutmayın; bu nedenle, normal una göre yaklaşık yüzde 30 daha az miktarda kullanmaya özen göstermek önemlidir.