Hileli zeytinyağına dikkat!
Son dönemlerde gıda sahteciliği olaylarındaki artışa dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mesut Özmenay, özellikle etiketlerde yer alan ünlü zeytinyağı üreticisi ülkelerin adlarının kullanılmasının, tüketicileri yanıltabilecek bir husus olduğunu söyledi. Rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini belirten Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece “zeytinyağı” olarak satıldığını ifade etti.
Zeytinin zeytinyağına dönüşme süreci
Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle Sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.
Soğuk sıkım ve sıcak sıkım zeytinyağının farkı nedir?
Soğuk sıkımın düşük sıcaklıklarda gerçekleştiği ve daha fazla aroma ile besin değerini koruduğu, ancak veriminin daha düşük olduğu bilgisini paylaşan Özmenay, sıcak sıkımın ise yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiğini ve daha fazla yağ elde edildiğini, ancak bazı aromaların ve besin değerlerinin kaybolabileceğini kaydetti.
Zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Mesut Özmenay, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bir ürün tercih etmeleri konusunda uyardı.
Uzmanından ipuçları
Yüksek sıcaklıkta işlenen zeytinlerin, zeytinyağının aromasını ve besin değerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Özmenay, tüketicilere alışveriş yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmelerini önerdi.
“Zeytinyağı etiketleri dikkatlice incelenmeli; menşe bilgileri, işlem türü (soğuk sıkım veya sıcak sıkım), kalite derecesi ve marka bilgileri kontrol edilmelidir” diyen Özmenay, kalite zeytinyağının tat ve aroma açısından farklılık gösterebileceğini, özellikle extra virgin zeytinyağının daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğunu ifade etti.
Özmenay, zeytinyağı satın alınırken cam şişelerin seçilmesi gerektiğini belirterek “Çünkü cam, ışık ve hava geçirmez, bu da zeytinyağının kalitesini daha iyi korur.” dedi.
Zeytinyağı fiyatları 500 TL’ye dayanacak
Ziraat Mühendisi Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, ancak uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyatlarda artması olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan yükseldiğini, dolayısıyla market raflarında zeytinyağı fiyatlarının 500 lirayı aşabileceği değerlendirmesinde bulundu.