C vitamini deposu portakal ile yaşlanmayı durdurun!
Farklı meyveler arasında, portakal özellikle kış aylarında birçok kişinin favori meyvesidir. Portakalın lezzetinin yanı sıra, sağladığı faydalar da oldukça fazladır. İşte daha önce pek bilinmeyen portakalın 5 faydası!
Portakalın faydaları nelerdir?
Günlük portakal tüketiminin bağırsak mikrobiyotamız üzerinde olumlu etkileri olduğu bazı çalışmalar tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, glikozda, insülin duyarlılığında ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerinde gözlemlenen düşüşler de bildirilmiştir. Portakal suyu prebiyotik görevi görür ve bağırsak sağlığımız için önemli olan bakterilerin gelişimini destekler.
Kilo verme hedeflerimize ulaşmak için egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek gereklidir; bu da vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almayı içerir. Portakallar, temel besin maddeleri açısından zengin bir kaynak sunar; günlük bir portakal tüketerek birçok besini karşılamak mümkündür.
Orta boy bir portakal sadece 60 kalori içerir. Aynı zamanda 3 gram lif içerir, bu da bağırsak sağlığını iyileştirmek, iyi kolesterolü desteklemek ve kalp hastalığı riskini azaltmak gibi faydalar sağlar. Lif ayrıca tokluk hissini artırabilir ve bu da kilo kaybına katkıda bulunabilir. Portakal tüketirken, sadece suyunu değil, aynı zamanda lifin çoğunu içeren etli kısmını da tüketmek önemlidir.
Bir portakal, yaklaşık 70 miligram C vitamini sağlar. Bu hayati besin madde, demir emilimini artırma, iltihapla mücadele etme ve kan basıncını düşürme gibi bir dizi olumlu etkiye sahiptir. Aynı zamanda kemiklerde kolajen oluşumunu destekleyerek ek faydalar sağlar.
Fiber, potasyum ve antioksidan içeren portakal, kalp sağlığını destekleyebilir. Bu besinler, kan basıncını düzenleyebilir, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutabilir ve kalp-damar sistemini koruyabilir.
Portakalın lif içeriği sindirim sistemi sağlığını destekler. Lif, sindirim sürecini düzenler, bağırsak hareketlerini iyileştirir ve kabızlık riskini azaltabilir.
A vitamini ve zeaksantin içeren portakal, göz sağlığını destekleyebilir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına karşı koruyucu olabilir.
Antioksidanlar, hücresel hasarı azaltarak kanser riskini azaltabilir. Portakalın içerdiği C vitamini ve diğer fitokimyasalların kanser önleyici etkileri üzerine yapılan araştırmalar bulunmaktadır.
Yüksek su içeriği, portakalın vücudu nemli tutmasına ve hidrasyonu desteklemesine yardımcı olabilir.