Daha mutlu olmak için bu besinleri sofranızdan eksik etmemelisiniz
Psikolojik sorunlar gibi depresyonla başa çıkmak için tek başına hiçbir yiyecek yeterli değildir; bu tür durumlarda bir doktora danışmak önemlidir. Ancak bilimsel olarak mutluluğu artırdığı kanıtlanmış birkaç yiyeceği tüketerek anlık keyif ve mutluluk hissi elde etmek mümkündür. Tabii ki, dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir.
Ruh sağlığına iyi gelen yiyecekler
Somon ve Ton Balığı: Bu balıklar Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin. Omega-3 yağları, beyindeki yapısal rolleri ve anti-inflamatuar etkisiyle ruh halinin iyileşmesine ve depresyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Beyin dokumuzun büyük bir kısmı yağdan oluştuğundan, bu yağ asitlerinin beyin sağlığı ve işlevi üzerinde büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Bu nedenle somon ve ton balığı tüketimi beyin sağlığı için önemli olabilir.
Bitter Çikolata: Yapılan klinik çalışmalar, bitter çikolatanın ruh hali üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu gösterdi. Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata tüketenlerde depresif ruh hali belirtilerinin daha az olduğu gözlemlendi. Kakao, psikoaktif maddeler içerir ve daha az şeker ve kalori içermesi açısından tercih edilebilir.
Fermente Gıdalar: Lahana turşusu, yoğurt ve kimchi gibi fermente gıdaların bağırsak sağlığına pozitif etkileri olduğu biliniyor. Bu gıdalar, probiyotikler içerir ve serotonin düzeylerini artırarak ruh halini iyileştirebilir. Bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki ilişki, bu gıdaların ruh haline olan olumlu etkisini açıklayabilir.
Lahana ve Ispanak: B vitamini açısından zengin olan bu yeşillikler, beyin kimyasallarının üretiminde rol oynar. Bu kimyasallar ruh halini etkiler. Özellikle koyu yapraklı yeşilliklerin tüketimi, B vitamini alımını artırabilir ve ruh halini iyileştirebilir.
Kahve: Kafein, beyindeki yorgunluk belirtilerine etki ederek ruh halini olumlu yönde etkileyebilir. Kafein, adenozin adı verilen bir bileşiğin beyindeki yorgunluk hissine etki etmesini engelleyebilir. Bu da uyanıklığı artırarak ruh halini olumlu etkileyebilir.
Karbonhidratlar: Karbonhidratlar, uygun miktarda tüketildiğinde beyindeki serotonin seviyelerini artırabilir. Bu durum duygusal ve yeme davranışları üzerinde olumlu etki yapabilir. Ancak, aşırı karbonhidrat tüketimi kilo alımına yol açabilir, bu da bazı durumlarda ruh halini olumsuz etkileyebilir.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği yüksek miktarda magnezyum içerir. Magnezyum, ruh halini olumlu yönde etkileyebilir. Magnezyum eksikliği depresif belirtilerle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle kabak çekirdeği tüketmek, magnezyum alımını artırarak ruh halini iyileştirebilir.
Meyve: Meyveler genellikle antioksidanlar bakımından zengin olup, quercetin adı verilen bir bileşik içerirler. Bu bileşik, serotonin seviyelerini artırarak sinir sisteminde antidepresan etkisi yapabilir. Ayrıca, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir.
Chia Tohumu: Omega-3 yağ asitleri, protein, lif ve mikro besinler bakımından zengin olan chia tohumu, aynı zamanda magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kan basıncını ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir, bu da ruh halini olumlu yönde etkileyebilir.
Mantar: Mantarlar D vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynak olabilir. Araştırmalar, mantar tüketiminin düşük depresyon riskiyle ilişkilendirildiğini gösteriyor. Mantarlar, antioksidan ergotionin içerir ve bu antioksidan, depresyon semptomlarını azaltabilecek oksidatif stresi azaltmada etkili olabilir.