Doğal antidepresan ‘yoğurt’
Yoğurt, sütün bakteriyel yoğurt kültürü ile fermente edilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür. Türk yemek kültüründe sofraların vazgeçilmez bir yeri olan yoğurt, oldukça faydalı bir besin kaynağı. Öyle ki faydaları saymakla bitmiyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Esin Korkut, sofralarımızın vazgeçilmezi yoğurdun faydalarına dikkat çekti.
Kemikler için çok önemli
Prof. Dr. Korkut, yoğurdun türüne ve miktarına bağlı olarak kalsiyum, B6 ve B12 vitaminleri, riboflavin, potasyum ve magnezyum gibi birçok besin öğesini içerdiğine işaret ederek, “Ayrıca, yoğurtlar bağırsak mikrobiyotasını artırabilen protein, kalsiyum, vitaminler ve canlı kültür veya probiyotikler açısından da zengin bir kaynaktır” dedi. Korkut, yoğurdun en çok kalsiyum içeriğine sahip besinlerden biri olduğunu belirterek, “Bu yüksek kalsiyum içeriği sayesinde, kemiklerin ve dişlerin sağlığını korumada etkili olur. Aynı zamanda osteoporoz riskini azaltabilir. Kalsiyum, kas sağlığı ve kas hareketi için de kritik bir rol oynar, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir” ifadelerini kullandı.
Doğal antidepresan
Prof. Dr. Korkut, yoğurdun içerdiği B vitaminleri sayesinde doğal bir antidepresan kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca yoğurdun sakinleştirici etkileri olduğunu ve cildin daha pürüzsüz, canlı ve sağlıklı görünmesine katkı sağladığını ifade etti.
Ortalama 3-4 porsiyon
Yoğurdun tüketim miktarının, bebeklik, çocukluk, yaşlılık dönemi gibi yaşa veya gebelik ya da emzirme dönemi gibi özel dönemlere göre değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Korkut, “Bir yaşından itibaren çocukluk, ergenlik, yaşlılık dönemi, gebe ve emzirme dönemlerinde günlük yoğurt tüketimi ortalama 3-4 porsiyon olmalıdır. Yetişkin döneminde ise bu miktar 2-3 porsiyon olarak önerilebilir” şeklinde anlattı.
Yoğurdun faydaları
Prof. Dr. Korkut, yoğurdun faydalarını şöyle sıraladı:
Yoğurt, kalsiyum ve diğer faydalı bileşenleri sayesinde kan kolesterol seviyesinde düşüşe yardımcı olur. Bu sayede toplum genelinde yaygın olan yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu olabilir.
Probiyotik özelliğinden dolayı hassas bağırsak hastalığını hafifletmeye ve sindirime yardımcı olmayı, hatta bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
Yoğurt, protein içeriği yüksek gıdalardan biridir. Bu açıdan vücudun kasları için destekleyici özelliği vardır. Protein içeriği yüksek olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu açıdan özellikle sağlıklı kilo yönetiminde sıklıkla tercih edilir.
Yoğurdun fermentasyonu sürecinde laktoz tüketildiğinden yoğurt, sütten daha az laktoz içerir. Bu nedenle laktoz intoleransı olan bir kişi muhtemelen yoğurdu sütten daha tolere edilebilir bulacaktır.
Doğal yoğurt protein ile dolu, düşük kalorili ve yüksek besleyici gıdadır. Bu nedenle ilave şeker veya gereksiz katkı maddeleri içermeyenler tercih edilmelidir.