Gebelikte o gıda katkı maddesinin tüketilmesi, bebeklere zarar veriyor!
Araştırma ekibi, “Elde ettiğimiz veriler, gebelik döneminde beslenmeye ilişkin önemli çıkarımlar sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Aşırı işlenmiş gıdalar (UPF), son dönemde birçok araştırmanın odağında. Yapılan bazı araştırmalar, aşırı işlenmiş gıda (UPF) ürünlerinin tüketimi ile kanser, bunama ve ölüm riskinin artması arasında bazı ilişkiler olduğunu ortaya koyuyor.
Aşırı işlenmiş gıda nedir?
İngilizce’de “ultra processed foods” olarak karşımıza çıkan aşırı işlenmiş gıda (UPF) terimini ortaya atan NOVA gıda sınıflandırma sistemine göre, UPF’ler tipik olarak uzun raf ömrüne sahiptir. Beş veya daha fazla bileşen içerir ve muhtemelen ev yemeklerinde yaygın şekilde kullanılmayan katkı maddeleri ve bileşenler içerir.
Bunlar arasında koruyucular, tatlandırıcılar, yapay renkler ve aromalar ve emülgatörler yer almaktadır.
İspanya’da yapılan yeni araştırmanın odağında da bu son bileşen (emülgatörler) yer alıyor. PLOS Biology’de yayınlanan çalışma, emülgatör tüketimini bağırsak mikrobiyotası disbiyozu, bağırsak iltihabı ve kanseri, metabolik sendrom ve obezite ile ilişkilendiren son çalışmalara işaret ediyor.
Bununla birlikte, hamileyken veya emzirirken emülgatör tüketmenin yavrular üzerindeki etkisi henüz pek araştırılmış değil.
Farelerde emülgatör tüketiminin incelenmesi
Emülgatörler en yaygın UPF katkı maddeleri arasında. İki veya daha fazla karışmayan fazın (su ve yağ gibi) homojen bir karışımını oluşturmak veya korumak için stabilizatör olarak kullanılırlar.
Çalışmayı yürüten, Barselona’daki Institut d’Investigaciones Biomèdiques August Pi I Sunyer‘den bir ekip, emülgatörler hakkında “Margarinler, mayonez, salata sosları, ekmek, dondurmalar, kek karışımları, meyve suları, atıştırmalıklar, hazır çorbalar ve erişteler de dahil olmak üzere çok sayıda UPF ürününde bulunabilirler” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, hamilelik ve emzirme döneminde emülgatör tüketiminin yavrular üzerinde olumsuz sağlık etkileri olup olmadığını incelemek için laboratuvar farelerine, gıdalarda yaygın olarak bir arada bulunan iki tür emülgatör (karboksimetilselüloz ve polisorbat-80) içeren su verildi.
Çalışmada dişi fareler hamilelik öncesinden emzirme dönemine kadar, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından insanlara yönelik gıda ürünlerinde kullanılmasına izin verilen her bir emülgatörün maksimum miktarını aldı.
Bir kontrol grubu fareye ise herhangi bir emülgatör içermeyen su verildi.
Sonuçlar, emülgatör tüketen farelerin yavrularının hafif metabolik, bilişsel ve psikolojik bozukluklar da dahil olmak üzere belirli sağlık sorunları açısından daha büyük risk taşıdığını ortaya koymuştur. İlginç bir şekilde, bu etkiler en çok erkek yavrularda görüldü, ancak dişi yavrularda da bozukluklar görüldü.
İnsanlar için çıkarımlar?
Çalışmanın yazarları, “Toplu olarak, çalışmamız, UPF ürünlerinde yaygın olarak bulunan emülgatörlerin maternal tüketiminin, cinsiyete bağlı bir şekilde yavrularda hafif metabolik, bilişsel ve psikolojik programlama etkilerine neden olduğunu göstermiştir” sonucuna varmıştır.
Bu bulguların insanlarda da geçerli olup olmadığının anlaşılması için ilave araştırmalara ihtiyaç var. Yine de araştırmacılar gebelik sırasında tüketilen UPF miktarının ‘ciddi bir şekilde dikkate alınması’ gerektiğini ifade ediyor.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar PLOS Biology dergisinde yayınlandı.