Kolesterole iyi geldiğini kimse bilmiyor! İşte faydalarıyla şaşırtan o yiyecek
Peynir, uzun bir süre boyunca doymuş yağ içeriği nedeniyle sağlık açısından sorunlu bir besin olarak kabul edildi. Ancak bugün uzmanlar, peynirin kendine özgü moleküler yapısı ve benzersiz bileşenlerinin sağlığa daha olumlu katkılarda bulunabileceğini belirtiyor. Araştırmalar, peynirin kalp, bağırsak ve bilişsel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Peynir kalpten bağırsağa birçok organı olumlu etkiliyor
Nutrients dergisinde son yayımlanan araştırmalardan biri, yaşlı bireyler arasında düzenli peynir tüketiminin daha sağlam bir zihinsel sağlıkla bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.
Japonya’daki araştırmacılar, 65 yaş ve üzeri 1.500’den fazla kişinin diyetini inceledi; düzenli peynir tüketenlerin bilişsel testlerde daha iyi performans sergilediği ve demans riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi.
Ek olarak, Temmuz ayındaki Amerikan Beslenme Derneği konferansında sunulan bir çalışma, parmesan peyniri ve yoğurtta doğal olarak bulunan Lactobacillus rhamnosus GG adlı bir probiyotiğin, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı kişilerde hafıza ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ileri sürdü.
Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaklarla doğrudan ilişkili olan vücudun ‘ikinci beyni’ olarak kabul edilir ve beyin sağlığını etkileyebilir. Bağırsaklar, serotonin ve dopamin gibi bazı nörotransmitterlerin üretildiği bir yerdir ve bu kimyasalların beyin işlevlerine etkisi vardır.
Süt ürünleri, bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini destekler ve mavi peynir gibi pastörize edilmemiş peynirler daha fazla bakteri çeşitliliği içerir.
Profesör Goodwin, ‘Peynir ayrıca oleamid ve dehidroergosterol gibi yüksek düzeyde antiinflamatuar moleküller içerir ve bu, beyin sağlığı için son derece faydalıdır’ diye ekliyor.
Peynir, geleneksel olarak doymuş yağlarla ilişkilendirilmiştir ve bu nedenle kalp sağlığı için endişe kaynağı olarak kabul edilmiştir. Ancak son araştırmalar, peynirin aslında daha olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir.
2018’de, University College Dublin Gıda ve Sağlık Enstitüsü’nde Yardımcı Doçent olan Dr. Emma Feeney, kolesterol seviyeleri hafifçe yüksek olan 50 yaş üstü 164 kişiyi içeren bir deney yürüttü. Katılımcılar altı hafta boyunca günde 42 gram süt yağı aldılar.
Bir grup 120 gram olgunlaşmış kaşar peyniri, diğer grup ise tereyağı ve yağı azaltılmış kaşar peyniri karışımını tüketti. Üçüncü gruba ise peyniri taklit eden bileşenler (tereyağı, kalsiyum takviyesi ve peynirde bulunan proteine benzer şekilde kalsiyum kazeinat tozu) verildi.
Araştırma sonucunda, tam yağlı peynir tüketen grubun, diğer iki gruba göre genel kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerinde daha fazla düşüş yaşadığı görüldü.
Dr. Feeney, ‘Peynirdeki yağ asitlerinin, içindeki kalsiyuma bağlanarak, tereyağına kıyasla peynirin daha zor sindirilmesini sağladığı teorisi kabul görmektedir’ diyor. Bu, peynirin tüketilirken kan dolaşımına daha az doymuş yağ girmesi anlamına gelir.
Kalsiyumun yağ emilimini azalttığı teorisi, Dr. Feeney liderliğindeki bir çalışma tarafından da desteklenmektedir ve bu çalışma, Avrupa Beslenme Dergisi’nde 2023 yılında yayınlanmıştır.