Küflenmiyor, günlerce taze kalıyor
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ekmek, her öğünde sofralarda yerini alır. Ancak zaman zaman, fazladan alındığında veya arta kaldığında ekmekler küflenme riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Doğru koşullarda muhafaza edildiğinde, ekmekleri uzun süre taze ve küf oluşumundan uzak tutabilirsiniz. İşte bu haberde, ekmeklerin küflenmesini engelleyen pratik yöntemlerden bazılarını bulacaksınız.
Ekmeğin küflenmemesi için ne yapılmalı?
Öncelikle ekmekleri serin ve kuru bir yerde saklamayı unutmamalısınız. Sıcak bölgelerden veya ısı kaynaklarından uzak tutmanız önemlidir.
Küf oluşumunu önleyebilecek doğal yöntemlerle de başa çıkabilirsiniz. Örneğin, ekmek torbasına, ekmek kutusuna veya ekmeğin bulunduğu yerlere bir diş sarımsak koymak etkili olabilir.
Ekmeğe dokunurken ıslak ellerle temas etmekten kaçınmaya çalışmalısınız ve ekmeği ıslak yüzeylere koymamalısınız. Eğer ekmek ıslanırsa, hemen kuru bir bezle kurulayarak saklamalısınız. Ekmeği buzdolabında değil, dondurucuda saklamak daha iyidir. Ekmekleri poşetleyip dondurucuya koyabilir ve üzerine biraz karanfil ekleyebilirsiniz.
Karanfil ve sarımsak, ekmeğin küflenmesini önlemeye yardımcı olabilir. Eğer ekmekte küf oluştuğunu fark ederseniz, bu ekmekleri tüketmemelisiniz. Araştırmalar, görünmeyen mikropların ekmeğin içine yayıldığını göstermektedir. Yani ekmeğin yüzeyinde görünen küfün dışında, içerisinde zararlı mikroplar bulunabilir. Sağlığınızı riske atmamak için ekmekleri doğru şekilde saklamak ve tüketmek önemlidir.