Sağlıklı sandığımız ama tehlikeli besinler! Bağışıklık sistemi düşmanı 6 besin
Bağışıklık hücrelerinizin çoğunluğu bağırsağı kaplayan lenfoid dokuda bulunduğundan, genellikle yüksek şeker oranına sahip olan ve sağlıklı liflerden arındırılmış rafine karbonhidratları sınırlamak önemlidir. Ayrıca, 2022 yılında Alerji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, diyet lifi bağışıklık sistemini çeşitli yollarla destekleyebilir.
Rafine tahıllar
Sağlıklı bir bağırsak bariyeri, tükettiğiniz yiyeceklerdeki bakteri ve virüslere karşı birincil savunma mekanizması olarak görev yapar. Ayrıca, bağırsak bakterileri, lifi fermente ederek kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretir. Bu SCFA’lar, bağışıklık hücrelerinin işlevini düzenlemeye yardımcı olarak, viral veya bakteriyel tehditlere karşı en iyi performansı sergilemelerine olanak tanır.
Alkol
Bağırsak sağlığınız için alkol, tüketebileceğiniz en olumsuz maddelerden biri olabilir. 2021 yılında Toksikoloji Raporları’nda yapılan bir inceleme, alkolün bağırsaklardaki sağlıklı bakteri çeşitliliğini etkileyebileceğini ve daha az fonksiyonel bir bağırsak bariyerine katkıda bulunabileceğini gösterdi. Aşırı alkol alımı aynı zamanda adaptif bağışıklık sisteminizin, örneğin grip virüsü gibi yabancı istilacıları savuşturmak için ihtiyaç duyduğunuz antikorları oluşturma yeteneğini engelleyebilir. Alkol ayrıca bağışıklık sisteminizin en iyi durumda olabilmesi için gereken sağlıklı uykuyu almanızı da engelleyebilir.
Şekerle tatlandırılmış içecekler
Fazla şekerin sağlığınıza zarar verebileceği bir gerçektir. Özellikle şekerle tatlandırılmış içecekler aracılığıyla aşırı şeker alımı, vücudu olumsuz etkileyebilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. 2022 yılında Human Immunology dergisinde yayınlanan bir inceleme, aşırı fruktoz alımının bağırsak mikrobiyotanızın yapısını değiştirebileceğini ve bu nedenle faydalı bakteri türlerinin gelişimini zorlaştırabileceğini gösterdi.
Yüksek kan şekeri seviyeleri aynı zamanda bağırsağın geçirgenliğini değiştirerek kronik inflamasyona katkıda bulunabilir. Enflamasyon, vücudun doğuştan gelen bağışıklık tepkisinde normal bir adım olabilir, ancak kronik inflamasyon, bağışıklık sisteminizin yeni enfeksiyonlardan korunamayacak kadar aşırı çalışmasına neden olabilir.
Kızarmış yiyecekler
Kızarmış yiyecekler, ileri glikasyon son ürünleri (AGE’ler) bakımından daha yüksek bir içeriğe sahiptir. AGE’ler, şekerlere maruz kalmanın bir sonucu olarak glike hale gelen proteinler veya lipitlerdir.
Bu bileşikler, doğal olarak pişirme sırasında, özellikle kızartma gibi yüksek sıcaklıklarda oluşur. 2020 tarihli bir makalede belirtildiği üzere, AGE’lerin daha az optimal bağırsak mikrobiyomu, artan inflamasyon ve daha zayıf bir bağırsak bariyeri ile ilişkilenebileceği, tüm bunların bağışıklık sisteminizi etkileyebileceği bulunmuştur.
Kırmızı et ve türevleri
Kırmızı et, sağlıklı bir beslenme planında yer alabilir; ancak kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri, özellikle salam, sosis gibi işlenmiş etlerin aşırı tüketimi bağışıklık sisteminiz için olumsuz olabilir. Sindirildiğinde, kırmızı et bağırsak bakterileri tarafından trimetilamin (TMA) adı verilen bir maddeye dönüştürülür, ve bu madde daha sonra karaciğerde trimetilamin N-oksit (TMAO) olarak metabolize edilir. Bazı TMAO’lar endişe verici olmayabilir, ancak genellikle yüksek TMAO seviyeleri sağlıksız bir bağırsak bakteri dengesi ile ilişkilendirilir. Bağırsakta daha fazla TMAO üreten bakteri genellikle kronik inflamasyonla bağlantılıdır, bu da bağışıklık sisteminin zorlanmasına neden olabilir.
Tuzlu yiyecekler
Yapılan araştırmalar, yüksek sodyum alımının artan inflamasyona, bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere ve vücudun adaptif bağışıklık sistemindeki değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor. Çoğu insan genellikle tavsiye edilenden çok daha fazla tuz tüketir. FDA’ya göre Amerikalılar günde yaklaşık 3400 mg sodyum tüketiyor. Genel tuz alımınızı azaltmak için fast food, tuzlu atıştırmalıklar, işlenmiş etler ve konserve ürünler gibi yüksek sodyum içeren yiyecekleri daha az tüketmeye özen göstermek önemlidir.