Uzman diyetisyen açıkladı: Kandaki yağı parçalayan o besin!
Doğru tahıl seçimi kilo kontrolünü destekler. Özellikle kepeği ayrılmamış, rafinasyona uğramamış, besleyici bileşenlerini koruyan sağlıklı tahılları düzenli olarak tükettiğimizde, LDL ve toplam kolesterol düzeyleri bir miktar azalabilir, vücut yağ dokusunun azalmasına yardımcı olabilir ve yemek sonrası kan şekeri seviyelerini dengelleyebiliriz.
Ayrıca, öğünlerde rafinasyona uğramamış tahıllar tükettikçe gün boyu kan şekeri seviyeleri daha istikrarlı hale gelir. Bu nedenle, Anadolu’nun altın değeri olan siyez buğdayı ve bulguru beslenmeden çıkarmak yerine, beyaz pirince tercih vermek yerine bu sağlıklı tahıllara yönelmemiz önerilir.
İnsülinin erken salgılanması
Bazı kişilerde erken insülin salgılanması eğilimi bulunur. Bu, pankreasın beta hücrelerinin karbonhidrat alımını hızla takiben normal bireylere göre hem daha erken hem de daha fazla miktarda insülin salgılama eğilimini ifade eder.
İnsülin direncinden farklı olarak, bu klinik tablo özellikle yüksek insülin salgılanmasına sahip bireylerde, rafine karbonhidratların tüketilmesi sonrasında hızlı yağ depolama ve bel bölgesinde yağlanma eğilimine neden olabilir. Yüksek insülin seviyeleri, yağ dokusunda birikimi artırır, açlık hissini artırır ve vücudun enerji harcamasını azaltarak metabolizmanın yavaşlamasına neden olan anabolik bir etki oluşturur.
Bu nedenle, bazı bireyler karbonhidrat içeren yiyecekleri tükettiklerinde metabolizma sorunları yaşayabilir ve hızla kilo alabilir. Bu nedenle, şeker, saflaştırılmış pirinç ve rafine edilmiş un gibi besinler bu tür metabolizmaya sahip kişilerde yağ birikimini tetiklediği için bu besinlere uzun vadede kaçınılması gerekebilir.
Siyez bulgurunun faydaları
Siyez bulguru, içerdiği diyet lifleri ve dirençli nişasta sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir. Bu özelliği nedeniyle kan şekerinin yavaş ve az miktarda yükselmesine yardımcı olur ve aynı zamanda yağ depolanmasını önleyerek kilonuzu kontrol altında tutmanıza katkı sağlar. Siyez bulguru, hiperglisemi, diyabet ve obezite gibi birçok hastalığa karşı beyaz pirinç ve makarna gibi diğer tahıl ürünlerine göre daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olarak kabul edilir.
Siyez bulguru, kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. İçeriğindeki diyet lifi, sağlıklı nişasta, sağlıklı yağlar, mineraller, vitaminler ve fitokimyasallar gibi önemli bileşenlerle zengindir. Diyet lifinin, miyokardiyal enfarktüs, kalp rahatsızlıkları, bazı kanser türleri, kilo alma, diyabet, insülin direnci ve metabolik sendrom gibi birçok hastalık üzerinde koruyucu bir rol oynadığını gösteren birçok araştırma bulunmaktadır.
Özellikle Amerika’da 1999 yılında yapılan bir araştırma, bulgur gibi tam tahıl ürünlerini yüksek miktarda tüketen kadınların, düşük tüketen kadınlara göre koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin %34 daha düşük olduğunu göstermiştir. Bulgur, kolesterol ve doymuş yağ içermez ve içerdiği yağlar sağlık açısından olumlu doymamış yağlardır. Bu nedenle bulgur, kan yağlarını ve kolesterol düzeylerini düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki gösterir.
Ayrıca siyez bulguru, pirinçle karşılaştırıldığında daha fazla besin öğesi içerir. Protein miktarı pirince göre 1.4 kat, toplam mineral madde miktarı 3.75 kat, demir miktarı 3.1 kat, riboflavin miktarı 10.5 kat ve tiamin miktarı 39.3 kat daha yüksektir. Bu nedenle bulgur, pirinçten çok daha besleyici bir tahıldır.
Siyez bulguru, içeriğindeki folik asit sayesinde çocukların beyin gelişimine katkı sağlar ve hamile kadınlar için önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda düşük enerji içeriği sayesinde kilo kontrolünü destekler ve tok tutar.
Bulgur, bağırsak sağlığını destekleyen diyet lifi içerir ve kabızlık problemini önler. Ayrıca bağırsak işlevlerini artırarak bağırsak kanserine karşı koruyucu bir etki gösterir. Fitik asit içermez ve selüloz içeriği ile bağırsak emilimini hızlandırır. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayanlar için ideal bir besindir.